dinsdag 5 september 2017

Nationale Unplugged dag | 24 uur zonder internet

© foto: Icon-icons.com
Op zondag 3 september was het dan zover, de Nationale Unplugged dag, georganiseerd door Blossom Books naar aanleiding van het boek Unplugged van Donna Freitas. Dit houdt simpelweg in dat je 24 uur absoluut geen internet mag gebruiken. HELP! hoor ik je al denken. Ja, dat dacht ik ook. Zeker vanwege mijn visuele beperking, want internet heb ik zowat voor alles nodig.


Voorbereidingen

Ik heb eerlijk gezegd tot zaterdag getwijfeld of ik wel mee zou doen. Ik zou namelijk zondag weggaan, en dan was het helemaal niet handig voor mij om mee te doen. Om te kunnen reizen en mijn weg te kunnen vinden heb ik namelijk al internet nodig. Anders weet ik niet van welk spoor de trein vertrekt en hoe laat dan. Eventuele spoorwijzigingen krijg ik dan vaak ook niet mee, of veel te laat, waardoor ik mijn trein mis. Navigatie is ook online. In dit opzicht voel je je dan echt gehandicapt als je offline bent. Maar, dat ging niet door. Dus bleef ik thuis en kon ik meedoen.

Toch vergde dit wel een paar essentiële voorbereidingen. Wat moet ik in godsnaam gaan doen? Lezen was de beste optie. En Penoza inhalen, maar dat werd hem niet. Gelukkig was het mooi weer, dus kon ik op het balkon lezen. Om daadwerkelijk unplugged te kunnen gaan moest ik toch eerst even een boek offline halen. Toen ik dit ging doen kwam ik er achter dat er nog een heleboel boeken van mijn vakantie offline stonden, dus dat probleem was opgelost.

Vervolgens moest ik wat muziek offline zetten op Spotify, want ik wilde het nieuwe album van The Script nog checken. Ik moest uiteindelijk toch nog weg, maar op een bekende route. Ik ging namelijk naar mijn moeder. Daar heb ik geen navigatie voor nodig. Wat ik wel even moest doen, was de juiste vertrektijd van de tram opzoeken zaterdag, want dat moet ik online doen. En als ik ergens een gruwelijke hekel aan heb, is het bij de tramhalte wachten zonder te weten hoe laat de tram komt. Ik haat het überhaupt om lang bij de halte te staan.

Ervaringen

Zaterdagavond voor ik ging slapen had ik allereerst mijn laptop unplugged. Ik had hem zondag ergens voor nodig, dus dat was noodzaak. Vervolgens was mijn telefoon aan de beurt en daarna mijn iPad. Toen ik zondagochtend wakker werd voelde ik wel zoiets van: "Wat moet ik nu doen?" Normaal check ik altijd de socials en mijn mail als ik wakker word. Dus dan maar muziek luisteren. Normaal doe ik altijd iets tijdens het luisteren naar muziek, maar nu dus niet. Kortom: ik was dat al snel zat. Dan maar lezen. Ik was donderdag begonnen in Iene Miene Mutte van M. J. Arlidge, dus daar ben ik mee verder gegaan.

Na een half uur toch weer gestopt en even iets anders gedaan. Ik moest namelijk nog een brief schrijven en toen was daar het moment dat ik internet toch wel miste. Ik had namelijk mijn LinkedIn nodig en dat kon dus niet. Tevens moest ik daar ook nog iets aanpassen, maar dat kon natuurlijk ook niet. Nadat ik daarmee klaar was heb ik mijn recensie van Everything Everything geschreven. Normaal schrijf ik deze altijd in Blogger, maar dat kon natuurlijk niet. Want dat was online. Dus in Word dan maar. Daar zou ik maandag spijt van krijgen, want al die overbodige HTML moest er uit. Deze komt namelijk altijd mee als je recensies van Word naar Blogger kopieert. 

Hierna zat er niets anders op dan lezen. De zon scheen godzijdank, dus ik hoefde niet binnen te zitten. Te goed weer voor Penoza dus. Ik weet het, seizoen 5 is op tv (met audiodescriptie!), maar ik ben nog bij seizoen 3. Misschien geluk bij een ongeluk, want ik had gisteravond toch niet kunnen kijken. De audiodescriptie staat namelijk online en moet je eerst downloaden.

Verveling

Tegen het eind van de middag begon de verveling echt wel toe te slaan. Begrijp me niet verkeerd, ik houd van lezen en Iene Miene Mutte is echt een gigantische thriller, maar ik was het wel even zat. Ik besloot even iets totaal anders te lezen, namelijk Hof Van Doorns En Rozen. Deze stond sowieso al op de planning om zondag aan te beginnen, dus dit was niet speciaal voor de Unplugged dag. Dit hield ik tot 's avonds vol. Toen werd ik het echt helemaal zat.

Afwisseling

Tijdens deze challenge miste ik de afwisseling heel erg. Ik wissel lezen normaal af met dingen online, zoals het kijken van YouTube filmpjes, het lezen van blogs of domweg scrollen op social media. Dit kon natuurlijk allemaal niet. Ik houd totaal niet van creatief bezig zijn, dus dat ging ik niet doen. Met creatief bezig zijn bedoel ik handlettren enzovoorts. Een bullet journal kan ik ook niet bijhouden, dus dat wordt het ook niet. Ik ben nog hard op zoek naar een baan, wat ik ook afwissel met lezen, maar dat gaat tegenwoordig ook online. Ik kan hier dus zo mijn conclusies uit trekken.

Conclusie van een dag Unplugged

Mijn conclusie van een hele dag Unplugged is dat het lang duurde. Ik miste de afwisseling in mijn dagbesteding. De boeken die ik las zijn allebei erg goed, maar ik heb gewoon variatie nodig. Een andere conclusie die ik kan trekken is dat ik echt niet begrijp waarom ik nu pas in Hof Van Doorns En Rozen ben begonnen want DAMN!

Maar even serieus nu. Tijdens deze challenge heb ik gemerkt hoe belangrijk online zijn eigenlijk is, zeker als je een visuele beperking hebt. Alle dingen die een goedziende makkelijk zonder internet kan (tv kijken zonder audiodescriptie, de haltetijden lezen bij de tramhalte) moeten wij allemaal online doen. Ik zou dus echt niet zonder smartphone kunnen. Door de grote afstand spreek ik vrienden eigenlijk ook bijna altijd via WhatsApp etc, dus je voelt je ook een soort van geïsoleerd. En het nieuws? Dat lees ik ook online. Je hoort natuurlijk wel wat op radio en tv, maar toch. Gelukkig was het zondag, dus was er geen krant. Ja, die moet ik ook online lezen.

Ik ben niet iemand die continu online zit, ik kan inkomende berichten makkelijk negeren. DusAls ik lees,Kan ik makkelijk een paar uur doorlezen zonder mijn telefoon te checken. Om die reden zou ik niet volledig unplugged hoeven gaan. Het was te doen, omdat ik geen activiteiten had waar ik zelfstandig naar toe moest reizen. Als dat wel zo was, had ik deze challenge niet gedaan. Als je een visuele beperking hebt is volledig unplugged gaan echt onmogelijk, mits je thuis blijft of een korte, bekende route moet reizen. Of ik dit snel nog een keer zal doen? Ik weet het niet. Misschien volgend jaar. Voorlopig in ieder geval niet.

Ging jij op 3 september ook unplugged en hoe heb jij het ervaren?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

WWW-Wednesday #1: April 11, 2018

WWW-Wednesday is something I've seen many bloggers doing. I don't strive to be a copycat or something, but I would like to get some ...