zondag 30 juli 2017

Zomervakantie 2017: De Baltische Staten

Daar ben ik weer, terug van weggeweest. Terug van vakantie. En wie terug is en blogt, schrijft een reisverslag. Ben jij benieuwd naar mijn belevenissen in de Baltische Staten? Lees dan verder!

16 juli
Vandaag vertrok ik alvast naar Londen, waar de reis zou beginnen. Ik reisde mee met een Engelse organisatie: Traveleyes. Aangezien dit mijn eerste keer was dat ik met deze organisatie op reis ging, besloot ik met de groep mee te vliegen vanuit Londen. Daar ging ik dan, op 16 juli. Voor het eerst alleen vliegen. Gelukkig bestaat er luchthaven assistentie, waardoor dat gewoon kan.

Mijn reis begon helaas wel met een domper. Ik had net mijn koffer door de drop-off gegooid toen ik een push notificatie kreeg dat ik vertraging had. Wel 5,5 uur. G*dver. Op de borden op Schiphol stond deze vertraging nog niet, dus ik had stiekem nog wel hoop. Die hoop vervloog een half uur later toch echt, toen het bekend werd dat ik toch echt vertraging had. Gelukkig niet de gevreesde 5,5 uur, maar 3 uur. Alsnog heel erg irritant. Ik besloot om toch alvast door de security te gaan, want wat kon ik anders? Achter de douane maar begonnen in een boek. omdat ik toch 3 uur moest wachten.

Toen ik 's avonds in Londen aankwam nog snel iets kleins gegeten, omdat het eten op het vliegveld niet lekker was en ik toch nog honger had. Een soepje was dus prima. Daarna tijdens het lezen van mijn boek in slaap gevallen en toen maar daadwerkelijk naar bed. Het desbetreffende boek was trouwens Ik Zie Je Op Het Strand van Jill Mansell.

17 juli
Vandaag begon de reis dus pas echt. In de ochtend vlogen we naar Tallinn, waar we 's middags aankwamen. Omdat het daar 2 uur later is dan in Londen, was de dag al bijna voorbij. We checkten in in ons hotel, wat nogal een apart gebouw was. Een heel oud gebouw, met oude, krakende houten vloeren en heel veel bochtjes en gangen. We hadden nog even vrije tijd voordat we gingen eten. Na het eten gingen we weer terug en lekker naar bed, ik was op.

18 juli
Vandaag hadden we een stadstour door Tallinn. Ik had niet verwacht dat het daar zo toeristisch zou zijn. Er liepen echt hele groepen toeristen, uit verschillende landen. Veel Italianen en Spanjaarden. Tallinn is een stad waar, ondanks alle oorlogen, nog heel veel bewaard is gebleven. De gebouwen die daar staan, dateren vaak nog uit de Middeleeuwen. De oude stad was heel smal, met Middeleeuwse straatjes, die bestraat waren met keien.

's Middags was er vrije tijd. Na het bezoeken van de haven zijn we op een terras geploft. Anderen hebben nog wat musea bezocht, maar ik houd daar niet zo van. En halloo, de zon scheen. Dus waarom geen terras? Na nog wat random te hebben rond gelopen, weer terug naar het hotel om even niks te doen. 's avonds weer uit eten en daarna nog wat gelopen en weer naar bed.

19 juli
Vandaag was de dag van het KGB museum in Hotel Viru. In de ochtend hadden we weer vrije tijd, en 's middags de rondleiding. Hotel Viru is geopend in 1972 en is gebouwd omdat er toeristen uit het Westen naar Estland wilden komen. Omdat Estland deel uitmaakte van de Sovjetunie, was de KGB daar gestationeerd. Ook in het hotel. We kregen uitleg over hoe ze te werk gingen om mensen te kunnen bespioneren. We konden hun werkkamers zien, die nog in tact waren gebleven. Het museum bestaat maar uit 2 ruimtes, maar er is daar heel veel gebeurd.

Na deze rondleiding hadden we nog wat vrije tijd waarna we gingen eten in een Middeleeuws restaurant. Alles was zo veel mogelijk Middeleeuws: de stijl, het eten en de aankleding. Ik verbaasde me over de hoeveelheid eten die ik op mijn bord kreeg en niemand kon het op. Daarna nog wat rondgelopen en weer naar het hotel. De koffer inpakken, want de volgende dag vertrokken we uit Tallinn.

20 juli
Vandaag gingen we verder naar Riga. Onderweg stopten we eerst nog in Estland, in Parnu. Dit is de zomerhoofdstad van Estland. En laten we nou net daar onze eerste regen van de vakantie hebben gehad. Na een korte stadstour nog even kort op het strand geweest, maar toen zette de regen echt door.

Na de lunch ging de reis weer verder. Naar Letland. Na 2,5 uur in de bus, waarin ik echt geen zin had om te lezen, kwamen we aan bij het kasteel van Bisschop Albert, de Bisschop van Riga in de dertiende eeuw. Dit stond in een nationaal park. Het kasteel is deels bewaard gebleven. Ook hier kregen we een rondleiding. Na een uur ofzo ging de reis weer verder naar Riga, waar we in de avond pas aankwamen.

21 juli
Vandaag hadden we een stadstour door Riga. Ik kan me van Riga eigenlijk niet zoveel meer herinneren. Dit had er mee te maken dat de gids echt niet goed was. Haar Engelse uitspraak was zo belabberd dat ik haar na een minuut al niet meer kon volgen. Riga is wat nieuwer, dat is alles wat ik nog weet.

Na de rondleiding nog wat door de stad gelopen en weer terug naar het hotel, want ik wilde even een powernap doen. Is niet gelukt helaas. 's Avonds alweer uit eten en daarna weer naar bed.

22 juli
Vanochtend zijn we naar een markt geweest, de grootste van Riga. Het was geen toeristische markt, gewoon de markt waar de inwoners van de stad dagelijks hun boodschappen kunnen doen. Waar kun je nou nog een ontbijtje scoren voor €2,30? Juist ja, daar.

Na het bezoek aan de markt gingen we naar het monument van Zanis Libke, die tijdens de Tweede Wereldoorlog heel veel Joden heeft verborgen en daarmee gered. Dit deed hij in Riga en daarbuiten, samen met zo'n 25 helpers. Het hele monument is van hout en je kunt er uiteraard ook in. Het is namelijk een bunker.

Hierna gingen we even eten bij een heus knoflookrestaurant. In de meeste gerechten daar zat knoflook. Zo was er knoflookijs, creme brulée met knoflook en zelfs knoflookbier. Na deze ervaring gingen we naar het chocolademuseum. Helaas viel dat even vies tegen. Ja, je kreeg gratis chocola, maar dat was het dan ook. De tijdlijn met de geschiedenis van chocola was compleet in het Lets, dus daar schoten we niet veel mee op. Voor de rest was er niet echt wat te zien in het museum. Jammer! Daarna weer wat gegeten en snel naar bed.

23 juli
Het was weer tijd voor vertrek. Weer stopten we onderweg, weer 2 keer. De eerste stop was nog in Letland, bij Rundale Palace. Dit paleis is ook al 3 eeuwen oud, met heel veel versierd pleisterwerk et cetera. Ik vond dit paleis totaal niet boeiend, dus kan ik er niet veel over vertellen.

Na de lunch reden we verder, naar de heuvel met alle kruizen. Er staan wel honderdduizend kruizen op deze heuvel, welke vaak ook al 300 jaar oud zijn. Je kunt de heuvel op en tussen de kruizen lopen, maar je bent er zo doorheen. Na dit bezoek ging de reis verder naar Vilnius, Litouwen. De heuvel ligt trouwens ook in Litouwen. Na aankomst snel eten en slapen.

24 juli
Regen, regen, regen. Dat is deze dag in het kort. De ellende was 's ochtends al begonnen. En in deze stromende regen deden wij een stadstour van Vilnius. Vilnius is ook al oud, maar minder oud dan Tallinn. De stad telt 42 kerken, echt ongelooflijk. We hebben de universiteit bezocht en een aantal van deze kerken. De gids was zo enthousiast dat de rondleiding een uur uitliep. Snel wat gegeten en nog wat geprobeerd rond te lopen, maar het bleef hozen. Terug naar het hotel dan maar en lezen. En toen ging de zon schijnen.......

25 juli
Vandaag gingen we naar een ander nationaal park, met een bos. En een heuvel met zeven meren. Daar wat rondgelopen en naar een eeuwenoude watermolen geweest. Daarna wat gegeten en door naar Daugavpils. Dit was omdat de rit van Vilnius naar Tartu anders meer dan 7 uur zou duren. Maar echt, wat een immens lelijke stad is Daugavpils. Niks te beleven en allemaal oude Sovjet blokkendozen. Bah.

26 juli
Vandaag zonder verdere bezichtigingen door naar Tartu, wat 5,5 uur duurde. Daar aangekomen heel snel geluncht, waarna we een korte stadstour deden. Hierbij bezochten we ook de universiteit, welke al ruim 500 jaar bestaat. Na deze rondleiding zijn we weer gaan eten, wat eigenlijk overbodig was, want niemand had echt honger.

27 juli
De laatste volle dag. We hebben de botanische tuinen bezocht, maar ik heb daar niets mee. Bovendien vond ik het lastig, want ik kende bijna geen enkele plantennaam in het Engels. Ik heb echt geen idee wat die gids allemaal vertelde, omdat hij echt veel te wetenschappelijk bezig was. Hij wijdde heel erg uit over de groei van de plant et cetera, maar met allemaal wetenschappelijke termen.

Na deze rondleiding was het tijd voor een boottochtje over de rivier. Dit boottochtje hield het volgende in: heen varen, dezelfde weg weer terug, langs de stijger, andere kant op varen, dezelfde weg weer terug en aanmeren. Was wel OK, want het begon te regenen en wij zaten droog. Ik was inmiddels flink verkouden, wat echt helemaal niet fijn is als je de volgende dag moet vliegen.

28 juli
Inpakken en wegwezen. OK, zo ging het niet letterlijk. We hadden in de ochtend nog een paar uur vrij voor we naar het vliegveld vertrokken. Alleen is Tartu nou niet zo groot en is het 's zomers een echte slaapstad omdat de studenten allemaal weg zijn. En ik was echt niet fit. Had het echt helemaal gehad. Kop vol snot en een doorkomende verstandskies. Tel daar maar een flinke vermoeidheid bij op en het plaatje is compleet. Maargoed, de terugreis verliep voorspoedig. Ik had mijn boek uit, eindelijk. Omdat ik een heel slecht aansluitende vlucht zou hebben naar Amsterdam, besloot ik bij de boeking in januari nog een nachtje te blijven slapen in Londen, in hetzelfde hotel als op de heenreis, op Londen Gatwick.

29 juli
Veel te vroeg wakker, nog steeds niet fit en zwarte zaterdag. Niet de beste combinatie. Vandaag vloog ik terug naar huis. Terug naar mijn eigen bed, gezond eten et cetera. De vlucht is goed verlopen, maar het was echt ontzettend druk op Londen Gatwick. In de avond was ik compleet gesloopt weer thuis.

Of ik terug zou gaan naar de Baltische Staten? Ik denk het persoonlijk niet. Voor mij was één keer goed. Ik raad je wel aan om, mocht je deze landen willen bezoeken, ze meteen alle drie tegelijk te doen. Als je bijvoorbeeld alleen naar Tallinn of Riga zou gaan, ben je binnen 2 dagen wel uitgekeken. Ook raad ik het aan om gegidste stadstours te doen en ook al houd je niet van musea, deze toch te bezoeken. Anders is er namelijk niet veel te zien.

Waar ga jij naartoe op vakantie?

1 opmerking:

  1. Klinkt als een toffe vakantie! Ondanks dat het een beetje tegenviel lijkt het mij een toffe ervaring om nooit te vergeten. Ik vertrek over 3 weken naar Berlijn, lekker dichtbij

    BeantwoordenVerwijderen

WWW-Wednesday #1: April 11, 2018

WWW-Wednesday is something I've seen many bloggers doing. I don't strive to be a copycat or something, but I would like to get some ...